Stress-udløst angst
Angst opstår ofte i forbindelse med ”stress”. Stress er en meget bred betegnelse, men er groft sagt et resultat af en belastning. Det kan være en akut hård belastning, f.eks. en hændelse, eller det kan være en langvarig belastning, som til sidst ender ud i en stress-reaktion.
Sammen med stressreaktionen følger ofte angst. En overbelastet hjerne, er også mere følsom overfor at udvikle angst, dvs. hjernen (amygdala) tror der er fare på færde, og opfatter pludselig helt normale ting som farlige. Stressudløst angst kan vise sig på mange måder. Det kan være man pludselig ikke tør åbne døren hvis det banker på, man kan udvikle helbredsangst eller generaliseret angst eller som nævnt angst for specifikke situationer eller ting.
Man vil ved stress-udløst angst ofte også opleve en frygt/angst for at blive skør, og en frygt for at stressen og angsten er skadelig. Det i sig selv, minder meget om angst for angsten og kan være en ond spiral.
Først og fremmest så kan det være hjælpsomt at lære hvad ”stress-symptomer” er, så man ikke får skabt en masse tanker og frygt omkring det. Det samme gælder hvis man oplever angst i forbindelse med stress.
Metakognitiv terapi er særdeles velegnet til både stress og angst, da det i meget høj grad er afgørende hvordan man tænker og hvor man lægger sit fokus.
Her på hjemmesiden, kan du også læse om andre former for angst, f.eks. akut “ikke-specifik” angst, generaliseret angst, angst hjerte/vejrtrækning ung, angst hjerte/vejrtrækning voksen, angst for angsten, angst for specifikke situationer, social angst, helbredsangst, angst og autisme, om angst